Harkitsetko siirtymistä sähköautoiluun?

chuttersnap-xfaYAsMV1p8-unsplash

Sähköautoilu on nyt kuuma puheenaihe ja ne yleistyvät kovaa vauhtia myös Suomen maanteillä. Toisaalta, uusi tekniikka ja uusi käyttövoima myös askarruttavat sähköauton hankkimista harkitsevia kuluttajia. Kaikille sähköautoilu ei välttämättä sovi riippuen mm. ajosuoritteen määrästä, latausmahdollisuuksista jne. Meillä Autotalo Pelttarilla on pitkä kokemus niin täyssähkö- kuin ladattavista hybridiautoista ja ammattitaitoiset myyjämme miettivät kanssasi juuri sinun tarpeisiisi parhaiten sopivan käyttövoiman.

Ota siis yhteyttä myyjiimme, jos harkitset autosi vaihtoa oli kyseessä sitten sähkö, hybridi tai ihan perinteinen polttomoottoriauto – meiltä saat aina ammattitaitoista palvelua niin myynnin kuin myös huollon puolella.

Tutustu uusien sähkö- ja lataushybridiautojemme valikoimaamme täällä.

Alla kerättynä yhteen myös muutamia useimmin kysyttyjä kysymyksiä liittyen sähköautoiluun. Ehkäpä näistä alla olevista kysymyksistä ja vastauksista on jo sinulle apua pohdinnoissasi.

Talviautoilu

Kestääkö sähköauto pakkasta?

Kyllä, nykysähköautot toimivat jopa -40 asteen pakkasessa.

Lyhentääkö lämmittimen käyttö talvella ajomatkaa?

Lyhenee, jos autoa lämmitetään akuista otettavalla sähköteholla. Modernit järjestelmät esilämmittävät auton lataussähköstä ja rajoittavat lämmitystehoa ylläpitämään lämpöä. Moderni sähköauto lämmittää myös akut latauksen aikana ja niistä saa kaiken varauksen irti aivan kuin kesällä.

Ympäristö

Ovatko sähköautot ympäristöystävällisempiä, kuin biokaasulla, bensalla ja dieselillä toimivat autot?

Ovat. Sähköautojen paikallispäästöt ovat nolla, jos mukaan ei lasketa renkaiden ja tien kulumisesta tulevia pienhiukkaspäästöjä. Näitä syntyy yhtälailla polttomoottoriautojen toimesta. Sähkön tuotosta voi aiheutua päästöjä, mutta niin aiheutuu muidenkin energiamuotojen jalostuksesta/siirrosta. Sähköautojen valmisprosessin hiilijalanjäljestä on puhuttu paljon ja yleinen käsitys on, että sähköautojen valmistus aiheuttaa selvästi polttomoottorivastiketta suuremman hiilijalanjäljen. Asiaa on kuitenkin tarkasteltava monelta eri kantilta ja selvää on se, että jos otetaan huomioon koko sähköauton elinkaari, on sen ympäristöystävällisyys omaa luokkaansa verrattuna polttomoottoriautoon.

Asettaako ympäristö jotain rajoitteita sähköautolle?

Ei, päinvastoin. Ympäristö alkaa edellyttämään sähköauton käyttöä. Joissain suurissa kaupungeissa polttomoottoriautoilla ajo on kielletty tietyillä alueilla, kun taas sähköautolla saa ajaa näillä alueilla vapaasti.

Tekniikka ja huollot

Miten sähköautoa huolletaan?

Aivan kuin polttomoottoriautoakin, paitsi moottoria, vaihdelaatikkoa ja niihin liittyviä osia ei tarvitse vaihtaa. Muut korin ja alustan osat ovat samoja kuin polttomoottorivastineessa. Sähköosien vikaantuessa komponenttien vaihto ja korjaus kannattaa jättää ammattilaisille / merkkikorjaamolle.

Onko sähköauto yhtä turvallinen kuin polttomoottoriauto?

On. Autoissa on muista kodin sähkölaitteista tuttu vikavirtasuojaus, eli jos korkeajännite jostain syystä (esim. kolaritilanne) johtuu auton runkoon, katkaisee auton turvajärjestelmä tämän yhteyden estäen mahdollisen sähköiskun ja auton käytön. Vaaratilanteita ei kerkeä syntyä.

Onko sähköauton huoltaminen kalliimpaa kuin bensiiniauton?

Ei. Kaikki auton perusosat ovat samoja. Sähkökomponentit voivat olla arvokkaita, mutta ne eivät ole vikaherkkiä. Kalliita sähköjärjestelmiä vaikeasti löydettävine vikoineen löytyy jo monista 2000-luvun jälkeisistä polttomoottoriautoista.

Miten sähköauto katsastetaan?

Aivan kuten perus polttomoottoriautokin. Päästömittauksesta ei vain tarvitse maksaa.

Sähköauton lataaminen

Missä latauspisteitä on? Miten löydän sähköauton latauspisteen, jos olen tien päällä?

Sähköauton peruskäyttäjä lataa autonsa lähes aina kotona perus pistorasiasta tai latauspisteestä. Tien päällä tällaiset erilliset latauspisteet ovat hitaita matkantekoa ajatellen, jolloin kannattaa etsiä pikalatauspisteitä tai nopeita (22-40kW) julkisia latauspisteitä. Huomiotavaa on, että auton on tuettava pikalatausta pystyäkseen hyödyntämään pikalatauspisteitä. Nopea lataus on myös oltava tuettuna autossa. Nopeasta pisteestä voi ladata myös hitaammin, kun taas pikalatauspisteestä ei voi ladata ollenkaan jos auto ei tue sitä.

Julkisia latauspisteitä rakennetaan koko ajan lisää kiihtyvää tahtia. On olemassa useita eri palveluita, jotka yrittävät listata näitä pisteitä kartalle.

Voiko auton ladata tavallisesta pistorasiasta?

Voi.

Miten pitkään lataus kestää?

Auton akku ja latauslaitteen teho määrää nopeimman latausajan. Jos pistorasiasta saa 16A virtaa, niin latausteho on karkeasti 3kW. Tällöin akkuun menee 3kWh sähköenergiaa joka tunti. Siitä myös yksikkö, kilowattitunti. Jos auton akusto on kooltaan 30kWh, niin täysin tyhjästä täyteen kestää teoriassa 10 tuntia. Jos latausteho on 6kW ja akku 30kWh, niin latausaika tyhjästä täyteen puolittuu. Pikalatauspisteillä auton lataamisaika lyhenee merkittävästi ja teoreettinen latausvirta voi näissä pikalatauspisteissä nousta jopa yli 300kW. Tällaisella latausteholla sähköautoon saadaan 5 minuutin latauksella teoriassa yli 100km toimintasädettä lisää. Sähköautoissa on kuitenkin eroja, joten jokaisella autolla on teoreettinen maksimi virran vastaanottotehossa, joten jokainen auto ei kykene ottamaan vastaan huippulataustehoja.

Voiko latauksen jättää kesken?

Voi. Akuilla ei ole ns. muisti-ilmiötä ja niitä voi ladata aivan niin paljon tai vähän kerrallaan kuin haluaa.

Kuinka pitkään akut kestävät?

Akkujen elinikä mitataan yleensä täysillä lataus/purkukerroilla. Nämä lukemat vaihtelevat voimakkaasti akkutyypistä riippuen. Yksi purku/lataus tarkoittaa aina 100% käyttöä. Yleensä akku kuitenkin ladataan hyvissä ajoin ennen sen tyhjenemistä, jolloin lataus/purkukertoja saadaan irti huomattavasti enemmän. Valmistajilla on merkistä riippumatta aina kattavat akkutakuut (8-10 vuotta), joka takaa akkujen minimikapasiteetin säilymisen akkutakuun päättyessä. Esim. 8 vuoden akkutakuu ei tarkoita, että akusto kestäisi minimissään 8 vuotta vaan että akustossa on jäljellä esim. 80% alkuperäisestä latauskapasiteetista 8 vuoden ikäisenä (selvitä myyjältä merkkikohtainen akkutakuu).

Lisätietoa sähköautoilusta löydät esimerkiksi www.sahkoautoilijat.fi